10-årskontroll på Sahlgrenska

Jag mailade ingenjören B i december och frågade om jag kunde få komma på hörselkontroll och lite justeringar i januari 2015, och 13 januari var jag på Sahlgrenska. Det är exakt 1 år och 9 månader sedan jag var där sist 🙂

Vi satt och pratade en stund först om lite av varje, och jag berättade om denna ständiga ljudkänslighet, som gör att jag inte använder cippen så mycket som jag skulle vilja göra. Måste ju har volymen och känsligheten på låga lägen, för kommer det över en viss nivå så sticker det i örat direkt, och vissa ljud klarar jag inte alls, och jag hör knappt vad folk säger med de låga ljudnivåerna.

Vi diskuterade fram och tillbaka, och till sist kom vi fram till att B skulle bygga ett nytt program på gamla P1 som jag ändå inte använder.

B började med de vanliga testerna, dvs jag fick höra lägsta tonen på varje elektrod, och sedan högsta behagliga ton på varje elektrod. Därefter fick jag höra två toner efter varandra och säga om den andra var starkare eller svagare. I sista steget fick jag höra allihopa efter varandra, och se på skärmen samtidigt, så jag kunde peka ut vilka som kändes svagare eller starkare, så de kunde justeras till jämn ljudnivå.

Därefter kopplades programmet på, och jösses vilket svagt läge det var på! B fick höja grundstyrkan rätt mycket tills jag hamnade på en behaglig ljudnivå i pratläge.

Märkte direkt skillnad på detta program och det jag använder mest i vanliga fall, det nya är på något sätt lite mer dämpat och inte lika känsligt för skarpa ljud. Tänker nu försöka ha det på så ofta jag orkar nu framöver, och om jag vänjer mig, så kanske jag kan använda mina andra program mer också.

För trots allt låter det nya programmet som en aning ekande hörapparat (hade en sådan ett tag för 15 år sedan, så jag känner igen hur ljuden låter), men eftersom det hittills har klarat svåra ljud bäst, så fortsätter jag med det tills vidare. Har i och för sig låg ljudnivå nu, men jag har märkt att jag kan höja det mer än de andra utan stickningar i örat.

De övriga programmen gjorde vi inget med, de får vara som de är.

Efter justeringarna gjorde jag sedvanligt audiogram (med det gamla programmet, som hörseln ändå är mest van vid) och FB-testet (börjar med samma ord men slutar på nytt varje gång).

Audiogrammet är på nästan samma nivå som 2012, och FB-testet låg på 62% (60% 2012)

Bilderna nedan visar audiogrammet (de svarta prickarna är det enda som skiljer mot förra audiogrammet) och nuvarande programmen i cippen (endast P1 är nytt).

Audiogram150113 CI-program

(klicka för större bilder)

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.