CI-fabrikat

OBS!
Sidorna kan vara inaktuella då jag inte uppdaterat dem på länge. Jag kommer dock försöka åtgärda det under våren/sommaren. OBS!

Det jag skrivit nedan är från 2010, och sedan dess har alla fabrikat kommit med nya implantat och processorer, så vill ni veta hur senaste modellen ser ut, gå till hemsidan för respektive fabrikat.

Det finns 3 olika CI-fabrikat som används i Sverige, och olika sjukhus använder dem olika mycket. T.ex. i Stockholm får nästan alla barn Med-El, och i Göteborg och Lund är det Nucleus som gäller för barnen. Vuxna däremot kan själva välja mellan dessa två fabrikat, och även Bionics, som kommit mer de sista åren.

Först ut är mitt Med-El, som kom med nytt implantat sommaren 2004, PulsarCI. Processorn är  OPUS 2, som kan utnyttja PulsarCI till fullo, och OPUS 2 har telespole (äntligen!) och fjärrkontroll. Bilden överst är min Opus 2.


Därefter kommer Cochlear, som har Nucleus 5 System, som syns på översta bilden. Desstutom finns en fjärrkontroll även till detta system.


Jag nämner Advanced Bionics (engelsk hemsida) sist, då de inte är så stora i Sverige ännu. Men de är på gång ganska starkt och det finns ett flertal svenskar som valt detta fabrikat de senaste åren. Deras processor heter Harmony och syns på översta bilden.


När det gäller att själv välja mellan de tre olika fabrikaten ovan, så bör man ta reda på så mycket som möjligt om dem, man kan fråga tillverkarna/återförsäljarna, man kan fråga andra CI-bärare om vad de tycker om sitt CI, man kan gå med NFH-listan, och där få svar på många av sina frågor. Så gjorde jag i alla fall, och slutresultatet blev alltså Med-El.
Men jag är inte partisk för det, då jag vet att många Nucleus-användare är mycket nöjda med SINA CI, så det är olika för oss alla.

Comments are closed.