Specialjustering 11/11-09

I onsdags hade jag tid för hörseltester och justeringar på SU, och då var båda ingenjörerna närvarande. Men dessutom var en ingenjör från Med-El i Österrike och en representant från Möllerström på plats, eftersom jag haft problem med ljuden ett tag och hade bett om lite hjälp från Möllerström.

Det blev två intensiva timmar, fyllda med olika tester och justeringar hit och dit, och min ingenjör B testade en del olika inställningar, vägledd av Med-El’s ingenjör. Själv fick jag följa med allt på datorskärmen och såg precis vad de gjorde, så det var kul att testa, fast jag var trött på slutet!

Kontentan blev att jag nu fått 3 helt nya program att testa mig fram med, och det som de nya programmen har gemensamt, är att de ligger på samma basnivå (både upptill och nedtill i ljudnivån) och att de har smalare frekvensområde. Mitt gamla program, som finns med som referens, har 250-8500 Hz, de tre nya har 250-8000 Hz, tror jag.

Programmen är:
P1 – mitt gamla program, finns med som referens
P2 – liknar det gamla programmet, men är lite justerat
P3 – samma som P2, MEN elektrod nr 4 är bortkopplad!
P4 – samma som P2, MEN elektrod 11 är bortkopplad!

Vi gick nämligen igenom alla elektroderna på olika sätt, både två och två, tre och tre, och alla efter varandra, och jag märkte efter ett tag att nr 4 skar in i örat på något vis, så nu testar vi med den urkopplad.

Elektrod 11 var den som gav mig det dumma knastret i örat förut, så den har sänkts en del genom åren, och nu gör vi samma sak där, testar med urkopplad elektrod.

Och så P2, som har alla elektroderna inkopplade, men lite mer finjusterat än det gamla programmet.

I dagsläget har jag P3, och jag får säga att detta program låter helt ok hittills. Ljuden är mjukare men jag upplever ingen förlust av något ljudområde och skarpa/höga ljud har dämpats betydligt.

Comments are closed.