CI-utredning

Läkarbesök

22/4-04 var jag hos läkare med anledning av kraftigt förvärrad tinnitus och märkbart nedsatt hörsel, och audiogrammet som togs visade på 95-100dB nedsättning. Läkaren, som vet mycket om CI, tyckte att jag skulle försöka söka som CI-kandidat, så han sände remiss till Sahlgrenska.

22/6-04 var jag på Sahlgrenska och gjorde audiogram, samt pratade med läkaren Anders Ringdahl, som ansvarar för CI-teamet för vuxna. Audiogrammet visade sämre värden än någonsin, jag ligger nu på 100-110 dB på hela skalan, dvs jag är i princip helt döv.
För Ringdahl var det ingen tvekan, jag är en klar CI-kandidat. Om alla övriga prover och tester jag ska göra framöver visar ok, så kommer jag få CI. Jag tog beskedet med lättnad och glädje, då jag kände på mig att det skulle bli positiv information, med tanke på situationen idag.

Något överraskande: Jag tillhör ju Hallands landsting, vilket innebär att det är Halland som betalar min operation på Sahlgrenska (som ju tillhör V Götaland). Detta innebär att jag kan få operationen snabbt, redan till hösten! Jag kommer bli kallad till kirurgen i augusti/september, och med honom komma överens om när och vilka tester som behövs innan op. Datortomografi ska göras, men då det är långa köer på Sahlgrenska, så gör jag den i Kungsbacka, då går det snabbare.
Men om allt går vägen, så blir operationen av mellan september-november någon gång.

8/10-04 var jag hos kirurgen på Sahlgrenska, Pontus Lindeman. Han gjorde några mindre undersökningar av blodtryck, hjärta mm, ställde lite frågor om allergier, hälsotillstånd mm, sedan pratade vi om operationen och fabrikat lite. Datortomografin var bra, inga problem där. Slutsatsen blev att det blir operation så fort alla papper med Halland är klara. Op blir troligen av i november någon gång.

Undersökningar och tester

10/8-04: Idag var jag på datortomografin, som gick snabbt och smidigt. Behövde inte vänta alls, o sedan tog själva proceduren ca 15-20 min. Jag fick ligga kvar o vänta medan de kollade bilderna, som tydligen blev jättebra. Ja, då får vi se vad nästa steg blir. För er som vill veta mer, så finns bra information om datortomografi HÄR. Bild på datortomografen kan ni se HÄR.

9/9-04: Idag var jag på Sahlgrenska och gjorde hörförståelse och talförståelsetesterna, hjärnstamsaudiometri samt test av hårcellerna i snäckan, för att se hur mycket som var kvar av deras förmåga, vilket inte var mycket alls. Allt gick bra och inga problem uppstod. En del av hörförståelsetesterna hoppade vi över, då det var uppenbart att jag inte hörde någonting, när jag skulle lyssna på inspelade meningar. Det var alltså 0% där. Det som är kvar nu är balansprov och samtal med kirurgen, samt val av fabrikat.

Övrigt

10/11-04 träffade jag hörselpedagogerna, dels S, som ska börja träna mig vid uppkopplingen, och dels B, som sedan ska ta över träningen nere i Kungsbacka, eftersom jag ju tillhör Halland. Det var ett trevligt och givande samtal där de frågade mig om mina förväntningar inför operationen, samt ville veta lite mer om min hörselbakgrund, familjebakgrund, social bakgrund mm. Detta för att göra min talträning så optimal som möjligt för mig.

Comments are closed.