Operationen

Inskrivning 17/11-04

Jag var på Sahlgrenska vid 9-tiden, och där var även skrivtolken. Vi fick komma in till kirurgen nästan direkt, så det gick fort. Eftersom jag redan vet en hel del om ci och operationen, så behövde jag inte fråga kirurgen så mycket, så det gick snabbt. Efter en stunds väntan skickades vi upp till avdelningen, avd 125. Där fick vi vänta desto längre, så jag sade att skrivtolken kunde gå, jag klarade mig bra ändå. Ca 10.30 kom sköterskan, och vi satte oss och pratade om allergier, mediciner, tel.nr till anhörig mm. Hon tog blodprover och visade vilket rum jag skulle ligga i.
Därefter var det dags att prata med narkosläkaren, som var en trevlig kvinna. Även hon frågade om mediciner, allergier, om jag hade tagit Treo o sådant (man får ju inte ta sådana 2 v innan operationen) mm. Bra att de har koll på det!
Därefter tillbaka till avd. och ta ett EKG, sedan var jag klar o valde att åka hem på em, o komma tillbaka igen på kvällen.
Var tillbaka vid 19-tiden, fick kvällsfika o duschade med Descutan sedan. Halvsov oroligt större delen av natten.

Operationsdagen 18/11-04

Vaknade strax före sju, efter en orolig natt. Vid 7-tiden kom en sköterska och gav mig blodstillande spruta samt bad mig duscha, vilket jag gjorde. Efter en längre väntan kom sköterskan igen och gav mig smärtstillande och lugnande tabletter. Strax efter 8 körde de mig till väntsalen utanför operation, och dit kom två patienter till, som oxo hade fått lugnande = lite flummiga….
Vid 9 blev jag körd till operationssalen, träffade narkosläkaren från igår, fick kanyl + spruta mask över ansiktet. Det sista jag minns är att de frågade om de kunde ta av mig glasögonen, sen var jag helt väck…

Vaknade på uppvaket, o det första jag minns är att en sköterska höll upp en lapp där det stod kl 15.45 på, samt att det värkte i armen efter blodtrycksmanschetten, samt att jag hade glasögonen på mig! Låg på uppvaket rätt länge, fick någon klunk med vatten då o då. Pontus o en till kirurg kom o tittade till mig o sade att det hade gått bra med operationen. Kom tillbaka till salen vid 19.30, låg o halvsov större delen av kvällen. De gav mig dropp o vätska, men tog bort katetern framåt kvällen, skönt. Var jäkligt yr o hade lågt blodtryck, så de fick tippa mig med huvudet neråt några gånger under natten, vilket kändes lite läbbigt….

Dagen efter operationen, 19/11-04

Hade ont i nacken, som var stel, yrsel större delen av dagen. Låg mest och vilade. Pontus kom på morgonen och pratade lite. Han sade att operationen hade gått mycket bra, men att den hade blivit försenad, så jag hade varit sövd längre än väntat. Kanske därför det tog sån tid att vakna kvällen innan. Han hade hört om min yrsel och undrade hur det var nu. Lika illa sade jag. Han skulle ta bort bandaget efter lunch. Försökte sitta upp då o då, men jobbigt. Lyckades äta god lunch, men med yrsel.
Vid 13.30 kom Pontus och tog bort bandaget, och genast lättade det en hel del runt huvudet, men håret såg ut som…. Han sade att det såg bra ut bakom örat. Lyckades ta mig upp för toabesök, vilket inte hade gått förut pga yrseln.

Fick besök av kompis strax därefter, lyckades prata en stund med henne. Vilade sen lite, och fick bytt till nya sjukhuskläder. Vid 17-tiden kom maken o sönerna på besök, trevligt med sällskap en stund.

Magen körig och gasig hela dagen, lätt illamående till och från under dagen. Värktabletter hela dagen. Sov sådär under natten pga den stela nacken, ont här och där i skallen och nacken. Yrsel även denna natt, jobbigt.
Summa summarum idag: yrsel, tryck i örat, värk i såret, fick ta kodeintabletter, lätt illamående då o då, värk, stel och öm i nacken. Resten av kroppen dock helt ok, ryggen ovanligt bra….*S* Brukar annars bli stel i ryggen på sjukhus.

Hemkomsten 20/11-04

Idag fick jag hjälp att duscha och tvätta håret, som inte var det lättaste att få rent. Det blev ett halvhjärtat försök, får göra det bättre hemma sedan. Mådde sådär när jag vaknade, samma yrsel o värk i nacken som förut. Åkte hem idag vid 11-tiden, fick med recept på kodeintabletter, sjukskrivning 2 veckor, samt ID-kort för implantatet. Maken hämtade, och väl hemma vilade jag mest i sköna sängen hela dagen. Värken i nackmusklerna jobbig, maken föreslog aloe-vera, och helt plötsligt släppte det efter ett tag. Magen körig pga kodeinet, lugnade sig när jag bytte till Ipren 400 istället. Lyckades vara uppe en stund på kvällen och skriva mail mm. Somnade gott tack vare egna sängen, Ipren och sömntablett, sov hårt 10 h.
Summa summarum: Borta bra men hemma bäst. Lika mkt yrsel, mindre värk i nacken, såret smärtar mindre, känns lustigt när jag snyter mig. Känner mig trött och snurrig.

Comments are closed.