Ljudträning

Hörträning hos hörselpedagogen, 1:a besöket 12/1-05

11:00 var jag hos Sune. Vi pratade lite först, sedan fick jag lyssna på 5 olika djurläten samtidigt som jag hade bilder framför mig av djuren. Det var SVÅRT, men hunden kände jag igen nästan direkt, därefter kom ko, resten var värre.

Därefter var det olika gångljud, som klapprande klackar i korridor, steg på grusväg och steg i ekande trappa. Det var lättare att skilja åt. Nästa steg var olika fågelläten, där jag först fick lyssna på dem och sedan gissa på bild, och jag kände igen alla.

Därefter testade han lite vardagsläten, och jag kände igen billarm, bil som tutar, helikopter, flygplan och ambulanssiren, fast det var svåra ljud en del av dem.

Nästa träningstillfälle ska vi träna olika vokalljud och konsonantljud.

Hörträning hos hörselpedagogen, 2:a besöket 13/1-05

15:00 var jag hos Sune. Denna gång var även Britt, min hörselpedagog i Kungsbacka, med för att lyssna på träningen, för därefter tar hon över.

Vi testade samma läten som igår, och idag var det betydligt lättare att urskilja de olika lätena, det var mer nyansskillnader i djurlätena nu. Sen gjorde Sune ett test med vokaler för att se om jag kunde skilja på olika vokaler, t.ex. bib – bab, bib – böb osv. En del vokaler var lättare att skilja än andra. i är lättast att skilja från andra tycker jag.

Nästa steg var en frågesport där man skulle gissa t.ex. en stad. Jag fick upprepa varje mening han sade om jag inte visste efter den meningen. Till sist lyckades det…*S*

Sista punkten på dagsprogrammet var en hörförståelsetest som kallas ’speech tracking’. Det innebär att Sune läser ur en bok i 10 minuter, och sedan räknar man hur många ord som uppfattats rätt under den tiden. Man får avläsa samtidigt, och taket för denna övning är 500 ord/10 min. På detta test nådde jag långt över taket, 615 ord, så det var väldigt bra tyckte Sune. Men å andra sidan är jag en väldigt bra avläsare, vilket Sune vet.

Nästa träningstillfälle ska jag träffa Britt i Kungsbacka, vilket blir 19/1-05.

Hörträning i Kungsbacka 2005

19/1: 15:00 var jag hos Britt i Kungsbacka. Vi pratade en del om hur mycket jag använder cippen, vilka ljud jag känner igen, vilka jag tycker är obehagliga mm.Därefter tränade vi på de olika vokalljuden, då en del vokaler är svåra att höra skillnad på för mig, tex u – ö.

31/1: Idag tränade vi på siffror mellan 1 – 10, och jag klarade alla galant. Därtill lyssnade jag på skillnader i vokaler e – ä, som är svåra att skilja åt. Dessutom fick jag lyssna på ord i en tabell och lista ut vilket av 3 olika hon sade.

2/2: Vi tränade på väsljud, tonande – tonlöst (V-F, V-Sj, V-S, V-Tj), typ: vått – fått, värd – färd, vina – skina, vägg – skägg, vänd – sänd, vik – sik, rova – rosa, våg – tjog, vitt – kitt. Gick bra att höra skillnad på dem.

7/2: Repetition av förra gången, samt vidare träning på D – T, B – P, G – K, samt lyssna och följa med i ett stycke som Britt läste.

9/2: Repetition av väsljuden, träna på vardagsmeningar, typ: God morgon, Har vi inte setts förut?, Vi ses i övermorgon, Hur mår du?, Hälsa familjen m.fl.

Har visst gömt att föra in några träningsstunder, men sista gången vi tränade, 25/2, så pratade vi en hel del om olika saker, och vi började titta på vokalerna, som är svåra att skilja åt för mig. Min hörselkurva har en svacka precis där vokalerna ligger, därför är det svårt att höra skillnad på dem.

12/5: Jag har tydligen inte skrivit in här på länge, men jag träffar Britt regelbundet och vi tränar lite olika varje gång. Mycket är det att vi pratar och diskuterar ljuden och hur jag hör med mitt ci. Dessutom har jag fått träffa en man som funderat på operation, o som ville veta mer, och vi träffades med Britt som sammanfogande länk. Sedan har jag och britt även varit ute och fikat på sjukhusets café en gång, just för att lyssna på ljuden i caféet. Vi har även repeterat tidigare träningsljud mm.

Vi kommer framöver att träna på telefonen, gå ut och gå tillsammans, kanske till Kungsmässan, repetera lite mm.

21/9: Vi har nu börjat träffas igen efter ett långt sommaruppehåll, så det var mycket att prata om första gången. Berättade om ljudutvecklingen under sommaren och halvårskontrollen o lite annat, sedan körde vi lite repetitioner. Kommer troligen träffa Britt några gånger under hösten, men inte alls lika ofta och intensivt som under våren.

9/4-07:
Nu har jag inte tränat med Britt på väldigt länge, vi slutade hösten 2005, och sedan blev det inget mer av olika skäl. Men jag tänker försöka träffa Britt igen någon gång nu i vår, i och med att jag nu har fått Opus 2.

Comments are closed.