Min hörselskada

Jag har en medfödd hörselskada p.g.a. rubella under min mors graviditet, med gravt nedsatt hörsel som följd. Jag har en sensori-neural bilateral hörselskada, dvs hårcellerna i snäckan (cochlean) är skadade/döda på båda öronen.

Tack vare att min hörselskada upptäcktes så tidigt (var väl 14-15 månader), så fick jag en bra start. Med hjälp av talpedagoger, och framförallt min mor, fick jag träna på avläsning, uttal, bokstäver mm. Min mor skapade roliga ordträningsövningar, vilket gjorde att jag tyckte det var roligt att lära mig att höra o prata. Tack vare mammas envishet har jag blivit bra på läppavläsning, men till viss del är det en medfödd talang också. Som exempel kan jag nämna att min far aldrig har lyckats lära sig läsa på läpparna speciellt bra, trots 42 års träning…*ler*
Då jag i barndomen hörde bättre än nu, gick jag individualintegrerad i vanlig skola under hela min skoltid. Tyvärr försämrades hörseln redan när jag var 4-8 år, med förlorad hörsel på höger öra som resultat, och därefter har hörseln på vänstra örat sakta men säkert försämrats.

Hösten 1998 fick jag en virusinfektion i örat, och då försvann hörseln nästan helt, för att sakta återhämta sig under ca 1 år. Jag fick tillbaka nästan all hörsel jag hade innan detta hände, men det första halvåret gjorde en nytilkommen tinnitus (fick den i samband med virusinfektionen) att jag i princip inte hörde alls. Hörseln återhämtade sig, men tinnitusen stannade kvar….
Redan då, hösten 1998, befanns jag som lämplig kandidat för CI, men när jag kallades våren 1999 så hade hörseln återhämtat sig, så det blev inget av då.

Maj 2004 skrev jag detta:
Ja, nu är jag i princip döv…. hör bara liite på 2000-4000 Hz, resten är borta.
Orsaken är att jag fått ny, plötslig o stark tinnitus, som är extremt ljudkänslig, den blockerar sista hörselresten helt, så jag hör i princip ingenting. Detta innebär stora svårigheter i kommunikationen med personer omkring mig, och har inneburit att jag isolerat mig mer än normalt. Men jag kämpar på så gott det går, så länge det går. Har fått remiss till CI-teamet på Sahlgrenska.

Idag 4/2-10 har jag haft mitt CI drygt 5 år, och efter några år med ljudsvackor, så blir det lite bättre hela tiden.

Comments are closed.