Läst om CI

Ikväll har jag läst gamla mail i NFH-listans yahooarkiv, och jag måste säga att ci-diskussionen har gått i många vågor genom åren.
Läste om när några fick ci 2001 o 2002, och ljudupplevelserna har varit väldigt olika för alla. Några hamnade nästan i toppskiktet, många hamnade i mellanregistret (som ju är vanligast), och några få var missnöjda med sina ljudupplevelser, dvs de hade förväntat sig mer av implantatet.
Sedan beror det ju på hur mycket hörselminne man har och hur länge man har varit döv innan operationen. Ju snabbare operation efter dövhet, desto lättare är det att komma igång och ’komma ihåg’ ljuden igen.
För min del är det ju så att jag hör ljuden svagt och dovt som genom ett filter, och innan detta med tinnitusen skedde, så hörde jag ljuden klart och rent, även om jag inte alltid hörde vad som lät. Så ljudminnen har jag kvar, om än från hörselskadeperspektiv (är ju född hsk), och jag har hört kaffebryggaren, smör som fräser mm förut. Så bara jag vet VAD jag hör, så kan jag nog lära mig att känna igen ljuden igen.
Kommer bli kul att höra barnens röster tydligare igen, om än inte med klart tal, men ändå…..!
Nu är det bara drygt 1 vecka kvar, och det går så segt nu på slutet, varje dag känns som ett år…..*S*

Bookmark the permalink.

Comments are closed.