Lägesrapport 11/4-07

Jag vet, det är ett tag sist, men jag ville vänta tills jag har haft Opus 2 ett tag, så jag kan ge en rättvis ljudbild i dagsläget…..*ler*

Fick alltså Opus 2 29/1-07 och har nu haft den 2½ månad, och det har inneburit stora ljudskillnader för mig, se rapporten nedan!

Cippen: Opus 2 har en betyligt lättare och smidigare bakom-örat cipp, så den används till 100%, och den känns knappt på örat. T-läget är kanon att använda, så jag lyssnar en hel del på musik och radio, tv tittar jag på ibland oxo.
Använder halsslinga eller T-hook i T-läget, och hör mycket bra då.
Fjärrkontrollen är flitigt använd, och då är det främst M- & T-knappen och ljudupptagningsknapparna som används. Har tre olika program som jag växlar mellan, men använder mest program 1 & 2. (läs nästa del nedan)
Användarmässigt använder jag cippen mer och mer då jag trivs bra med ljuden i Opus 2, och jag tror detta kommer bli bra på sikt!

Ljuden: Har tre olika program, ett lite starkare och basigare som används när jag behöver höra talare på avstånd och lite starkare ljudmiljöer, då kommer talet fram bättre. Sedan har jag ett lite mjukare program som oftast används hemma och ute i naturen, hör fågelkvitter suveränt med det. Det tredje programmet är ett telefonprogram, som jag inte hunnit testa så mycket i T-läget ännu.
Alla småljud hörs bättre och renare nu, och det är inte många ljud jag tycker är jobbiga numera. Men i och med att ljuden hörs lite annorlunda med Opus 2 så blir det ny tillvänjning för hjärnan på sätt och vis, men denna gång har det gått mycket smidigare och lättare.
Talljuden är fortfarande inte så bra, men betydligt bättre än förut. Använde ju inte Tempo+ så mycket pga de skarpa ljuden, och därmed tappade jag en del av talljuden, som jag nu måste träna upp igen.
Talet tonar ofta bort i andra småljud om det är buller/skramligt runt om, och jag är då fortfarande beroende av läppavläsningen till 80-90%.
Men i lugn miljö och 2-3 personer så går det mycket bra, tycker jag. Allra bäst är ju förstås att prata med en person åt gången, då hör jag nästan alls som sägs utan större problem, visserligen med stöd av läppavläsningen, men ändå…

Tinnitusen: Tinnitusen är mindre ju mer jag använder cippen, och nu när jag har Opus 2 på nästan hela dagarna, så är tinnitusen minimal. Och har jag haft cippen på hela dagen (vilket sker allt oftare nu) så försvinner tinnitusen helt på kvällen!

Tröttheten: Det varierar, men det är främst ryggen och höften som är jobbiga. Sitter ju en del vid datan på utbildningen, men där har jag en suverän stol, så det känns ingenting då. Hemma har jag fått samma fina stol… Det är körandet som känns mest, pendlar 12 mil t/r varje dag, och det tar på ryggen och höften. Men nu går jag hos kiropraktor och hoppas på det sättet få bättre förutsättningar för ryggen och nacken.

Jobb/utbildning: Jag utbildar mig 50% inom webbprogrammering, och lär mig bl.a. VB, databaser, ASP.NET, Multimedia mm, på Ljud och Bildskolan i Varberg. Har trivts bra, men programmering är tyvärr inte min starka sida märker jag…*suck* Utbildningen är snart slut, 29/6-07, och förhoppningsvis hittar jag något jobb inom IT, ännu hellre webdesign, efter detta.

Framtida jobb: Fortfarande hoppas jag på att hitta ett jobb inom IT/webbdesign/, på något vis. Söker jobb för fullt, men det är inte lätt i dagsläget.

Övrigt: Det har varit kul att träffa folk varje dag och ha något konkret att göra, om än bara 50%, men bättre det att ha något att göra än att sega hela dagarna…! Och nu har jag ju ett annat intresse oxo, gå på kattutställningar med min skogis Cornell, men nu blir det inte lika ofta som förut.

Pysslar mycket med mina egna hemsidor, har gjort om tre av sidorna till WordPress-bloggar istället, vilket underlättar en hel del för mig.
CI-sidan kommer dock alltid att vara som den är, dvs min egen kodning, så jag kan experimentera med kodandet som jag vill här…. 🙂

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.