Hemma igen

Ja, då ska vi se om jag kan sammanfatta dagarna på sjukhuset lite Jag tar det datumvis:

18/11:
Detta var ju själva operationsdagen, så det är mest minnesbilder här o där. Minns väckningen på morgonen, sprutan, duschen, de lugnande tabletterna och den väntan som företog sedan innan operationen. Låg i väntsalen med 2 andra som skulle opereras på öronop, det var lite flamsigt, kanske pga lugnande medicin….*S* Minns att jag gick in i op.salen, och fick vända sjukhusrocken bakofram, sedan var jag väck. Nästa minnesbild är en sal med blåklädda personer, dvs uppvaket. En lapp med tid visades för mig och jag hade ont i armen av blodtrycksmanschetten, turligt nog hade de bytt arm nu. Minns vagt personer som pratade med mig, samt att kirurgen Pontus och en assisterande kirurg kom och pratade med mig. Vad de sade kommer jag inte ihåg, men de var nöjda, så mycket minns jag. Nästa minnesbild är att en ung vaktmästarkille kom och körde mig i de långa kulvertarna under sjukhuset tillbaka till avdelningen. Var på vippen att fråga honom om han skulle köra ända till Östra med mig, men var för trött för det….*S* Sen minns jag att jag var trött, yr, hade blodtrycksfall och ont hela kvällen och natten. Obehagligast var ’nästan-svimningarna’ som gjorde att huvudet snurrade, jag kallsvettades och fick hjärtklappning ett flertal gånger. Usch! Minns att jag hade kanyl i foten….

19/11-04:
Denna dag låg jag mest och vilade, hade ont i nackens muskler, och bandaget stramade så hela tiden, riktigt obehagligt ibland.Fortfarande kraftig yrsel som gjorde att jag inte vågade gå upp, men lyckades halvsitta några gånger under dagen. Pontus kom på morgonen och berättade att op hade varit lyckad och att allt hade klaffat som det skulle, förutom att det blev lite försenat pga förberedelserna. Dock tog själva op bara 3½ h, men jag var sövd längre, ca 5 h, och det kanske var det som gjorde att yrseln blev så illa, + lågt blodtryck. Han skulle komma tillbaka o ta bandaget efter lunch. Var trött och hade svårt att hitta bra viloställning, så det var jobbigt. Mycket lättade dock när bandaget försvann, och trycket minskade. Nu blev det dock svårare att ha glasögonen, skalmen tryckte så mot huden bakom örat….*suck*
Många SMS ramlade in på mobilen, kul! Tack för alla hälsningar!
Fick besök av kompis som hade opererat sig före mig, och vi kommunicerade med avläsning och TSS, vilket fungerade bra. Fick godis o bok.
Duschen därefter var skön, men ack vad svårt det var att reda ut håret, så det såg lika illa ut även efter duschen. Dock skönt att vara fräschare igen, med egna byxor på sig. Maken o barnen kom erfter maten, o de hade tidningar o gosedjur med sig, + att de köpte vichy noveau åt mig. Krånglig och gasig mage hela dagen, ingen riktig aptit. Lyckades dock ta mig till kvällsfikat o ta med bricka själv. Nacken gjorde att det mesta var jobbigt, samt då yrseln. Sov kasst…..

20/11-04:
Trött och yr, kunde inte bestämma mig om jag skulle vara kvar över helgen, men valde till sist att åka hem. Maken hämtade mig 11-tiden, hemresan gick bra, men jobbigt med kurvor och gupp på vägen. Vilade större delen av dagen, men var uppe några varv. Skippade kodeinet pga magen, och det lättade direkt, tog Ipren istället. Yrseln kommer och går, ibland mer ibland mindre. Nacken bättre efter ett flertal insmörjningar med aloevera-gel. Lyckades vara med på middagen, men orkade bara lite mat, sedan vila. Till råga på allt fick jag en präktig förkylning nästan direkt när jag kom hem! Glasögonen bytte jag mot gamla som ej trycker bakom örat, nu är det lättare att ha dem. Jag orkade läsa o skriva mail en stund oxo….*S*
Kul med alla hälsningar och mail jag fått, både på listorna, via SMS o privatmail! Det värmer med ert stöd!
Just nu tänker jag, om jag hade vetat hur yrsligt det skulle bli så hade jag nog tänkt efter lite mer före. Dessutom är jag ju helt döv nu tills uppkopplingen sker, men det är jag redan van vid, använder ju inte apparaten ändå.

21/11-04:
Ja då är vi framme i dag, söndag. Har kunnat vara uppe mera, t.o.m gå en promenad på 10 min. Äntligen har jag fått en riktig dusch och hårtvätt hemma, med benägen hjälp från maken. Det blev viss skillnad på håret, men fortfarande har jag en blå strimma i håret, hårfärg kanske…*S* Yrseln har blivit värre under eftermiddagen, vilket är jobbigt, då det känns lite yrsligt att sitta upp och gå omkring är värre. Men i gengäld har värken i nacken o bakom örat minskat, och magen är betydligt lugnare. Men förkylningen är desto rejälare, det rinner o har sig hela tiden, atjooo….!*prosit* Har skrivit rätt mycket här på ci-sidan, legat o läst, men inte sovit, det gör jag inatt istället.
Hade fått ett trevligt inlägg i min ci-gästbok, från min blivande hörselpedagog i Kungsbacka! Kul!
Har även fått tid till ÖNH-kliniken i Kungsbacka 29/11 för att ta bort stygnen.
Nepp, nu får det räcka för idag, men kort sagt, det blir sakta men säkert bättre dag för dag.

EDIT 21:45: Ojdå, jag har visst glömt att nämna en sak, nästan en av de viktigare….*S* Och det är att operationen förändrade min tinnitus mycket, till det bättre vill jag nog säga. Orkestern är kvar, men bara med en bråkdel av den styrka jag hade förut, och nu har jag mest en postoperativ tinnitus (klickningar, sus och en mellanton) som förändras beroende på trycket i örat och hur yr jag är. Tror att det kommer bli bättre när trycket och yrseln har lugnat sig, samt förkylningen är borta igen. Så på det hela taget har det blivit bättre av operationen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.