Nya justeringar på SU idag

Fick kallelse till ingenjören B på SU häromveckan (vilket var snabbt efter mina funderingar över de dåliga ljuden), och idag gick jag dit.

Vi började med att snacka om hur det låter för mig, och vad jag tycker låter helt fel, så att B skulle få ett hum om vad som kunde behöva justeras.

Därefter började vi om från början med en helt ny mapping, eftersom B tyckte vi skulle kolla igenom alla elektroderna och se om någon var mer känslig än de andra.

Fick först lyssna från svagaste tonen till högsta tonen jag kunde klara på varje elektrod, sedan fick jag lyssna på dem tre och tre (fick följa hela förloppet på B’s datorskärm), så att de lät lika starka, sedan var det samma sak med två slumpvis valda elektroder här och där.

Till sist justerade han några småinställningar och satte på nya programmet, som lät avsevärt annorlunda än det gamla….! Dovare och basigare, men ändå med vissa bra nyanser.

Fick även viss justering av medelsvaga ljud på avstånd, så röster på en meters avstånd balanseras med min röst= båda hörs lika starkt. I början lät nämligen han jättesvagt och jag starkt, men efter justeringen blev det mer balans.

Dessutom höjde han ljudnivån på det nya programmet mer än jag någonsin haft tidigare, då de dovare ljuden gör att jag kan ha ganska högt utan större problem. Har goda marginaler både att sänka och höja volymen rejält vid behov.

Dessutom justerade han inställningarna för känsligheten så den ligger på lite högre nivå när man trycker på återställningsknappen på justeringsdosan.

Fick se skillnaden mellan gamla och nya programmet på skärmen, och såg då att jag hade sänkt elektrod 9 & 10 (diskanter) rejält, så tydligen har jag blivit mer känslig för diskantljud. Det stämmer nog när jag tänker efter, för jag har inte haft på cippen så mycket pga risk för att diskantljuden i omgivningen tar över talljuden totalt.
Jag hade även höjt några av mellanbaselektroderna en del.

Märker redan nu att jag kan ha på cippen mer, utan att känna rädsla för skarpa diskantljud som kan störa ljudmiljön, skönt!

Har hellre ett dovare program med mindre diskant, om det gör att jag kan ha på cippen mer än  förut, dessutom har jag märkt att om jag har låg volym men högre känslighet så blir det rätt bra ljudbalans på hörseln.

Fick även behålla mitt diskantinriktade program, så att jag ev kan träna diskantljuden framöver, när jag fått in ljudmiljön bättre med nya programmet. Har även ett nytt basigare program för musik och ett gammalt basprogram som jämförelse.

Ska nu försöka träna så mycket jag orkar med cippen, så får vi se om talljuden oxo blir bättre framöver, för det är där jag hör sämst egentligen.

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Nya justeringar på SU idag

  1. Therese says:

    WOW, vad skönt att få tid så fort och få ordning på ljuden så det känns bättre! Ja, själv tycker jag också att det är bättre ljudbalans på hörseln med lägre volym och lagom/högre känslighet.
    I dag ska jag på ”CI-träff i det gröna” som HRF (dvs jag) håller. Vi skall vara i Rosenlunds Rosarium mellan Jönköping och Huskvarna.
    Lycka till med träningen och balansen med ljuden.