Intressant kontroll på SU

Ja, igår var jag på hörselkontroll på SU, och det blev ett par intressanta timmar hos ingenjören B!

Först berättade jag om mina fortsatta problem med volymen och stickningarna i örat och kontakten med Med-El angående en eventuell resa till Innsbruck till hösten.

Sedan diskuterade vi de olika programmen, vilka jag använder mest och vad som skulle behöva justeras. Först ville B testa lite nytt finlir på P1, men det gjorde varken till eller från, så vi lät det vara som det var.

Jag hade märkt att program 1 och 3 inte var inställa på samma grundnivå, så när jag bytte mellan dem var 3:an alltid lite svagare än 1:an, vilket gjorde att jag fick höja det lite varje gång jag skiftade. B justerade då styrkan på P1, P3 och P4, så att de hamnade på samma grundnivå. P2 använde jag inte, så det struntade vi just då.

Berättade att återställningsknappen var för högt inställd, så det blev alltid för starkt ljud om jag kom åt den knappen, vilket händer ibland, så B balanserade upp det så att känsligheten och volymen sänktes lite totalt sett = bättre ljud.

Sedan gick vi igenom alla elektroderna en och en, och började på svagaste och höjde tills det blev för starkt, och nu kommer det intressanta! Jag reagerade nämligen väldigt starkt på elektrod 1-3, dvs baselektroderna, för så fort B höjde det minsta för mycket på dem så kom smärtstötarna som ett brev på posten!
Fascinerande, för sedan kunde jag höja både 4 och 5 utan smärtstötar på samma vis som tidigare. Elektrod 6, som ligger runt 1100 Hz, kunde jag till och med höja rätt mycket utan problem. 7-10 hamnade ungefär på samma nivå som förut, och 11 & 12 hamnade lika långt ner som tidigare.

Vi kopplade in det nya programmet, som lät helt annorlunda än de andra, men på ett positivt sätt, då basen inte dominerar lika mycket längre. B testade att sänka den höga elektrod 6 en bra bit, men då tog basen över direkt och smärtstötarna kom snabbt om volymen höjdes.  Så B höjde 6:an lite igen, och genast blev det jämnare ljud över hela skalan, utan smärtstötar. Så nu har jag ett nytt P2.

Detta med känsligheten på basen och att 6:an gjorde så stor skillnad på ljudet tyckte vi båda var väldigt intressant. Dessutom ser detta program annorlunda ut i inställningarna än de andra, vilket ni kan se på bilden nedan. Det är P2 (Map 19) ni ska titta på, och ni kan se att det ligger mycket jämnare i nivåerna än de andra programmen + att elektrod 5 är inkopplad på normal nivå igen.

(klicka för större bild)

Till sist balanserade B alla programmen så att de nu ligger på samma grundnivå, dvs de har samma ljudstyrka när jag byter mellan dem. Och återställningsknappen är också justerad på alla programmen & jag har nu strategin FSP på allihopa.

Efter alla dessa justeringar och tester var det dags för hörselkontroll och FB-test. Nu använde jag dock mitt P1, som är det program jag använt mest sista tiden, men det vore intressant att göra testerna med nya P2 nästa gång, eftersom det blev så annorlunda i inställningarna.

Audiogrammet visade på bättre värden än förra gången, speciellt på mellanområdet och i diskanten. Basen var också en aning bättre. FB-testet visade sämre värden (42%) än förra gången (60%), men det beror nog mycket på att jag var trött efter alla justeringarna och att det var sen eftermiddag vid det här laget.

(klicka för större bild)

Kort sagt, en intressant eftermiddag!

Bookmark the permalink.

3 Responses to Intressant kontroll på SU

 1. Carl says:

  Intressant Carro! Tyvärr har jag Nuclear 3G Esprit, så jag känner inte till MedEl. Jag var på SU för ett par månader sedan och fick då byta ut min Esprit från 2003 till en likadan. Jag frågade om att få en nyare modell, men det gick inte.

 2. Marlene says:

  Hejsan!
  Vill säga vilken bra sida du har! Jag håller på att fundera på att om jag ska operera mig (CI). Eftersom jag börjar bli döv och är van att använda hörapparat som stöd. Men numera blir man så fort trött av att avläsa läpparna. (Är född gravt hörselskadad)
  Din sida har gett mig många svar på mina funderingar. Jätte bra att du skriver hur du har upplevt. Hmm eftersom du har fibromyalgi (min mor har det också) och jag har SLE som är reumatisk sjukdommar med att göra så har vi ju kronisk trötthet också i det så det var bra att veta att det är väldig krafttagande om man opererar sig CI när man upplever så många främande ljud.
  Glad sommar!
  Mvh Marlene

 3. Lennart Carlsson says:

  Hej
  Tack för en utmärkt blogg om ditt CI. Jag har haft mycket hjälp av att läsa allt du skrivit kring dina upplevelser under hösten 2010,även Snäckan och Lisas blogg har hjälpt mig. All denna läsning gav mig en trygghet och ett lungn inför min stundande op. Jag blev op den 2/12 och påkopplad den 4/1-11. För min del har allt fungerat bättre än förväntat. Jag hörde både ljud och tal direkt, vilket c:a 5% har haft turen att göra vid Linköpings alla 210 op. Ha det bra.
  Lennart