Nya justeringar idag

Ja, nu har ytterligare ett år gått sedan jag skrev här, och jag har gjort nya justeringar på SU idag.

Först gjorde jag hörseltest, på egen begäran, och nivån är samma som förut, men det verkar som om jag blivit ljudstarkare i diskanten. Bild finns längst ner i inlägget.

Vi satt och snackade en stund om de program jag har nu, och att det fungerar hyfsat, även om de där stickningarna fortfarande återkommer om jag höjer volymen för mycket. I P1 blir det stickningar och i P2 blir det bara för starkt på något sätt. Dessutom låter min röst inte rätt i något program.

Vi beslutade oss för att göra ett helt nytt program och testa oss fram till bästa elektrodinställningar på ett annat sätt än B brukar göra i vanliga fall. Först ställde vi in elektroderna som vi brukar på starkaste behagliga ton, och sedan gjorde vi en balansering mellan två olika elektroder, och jag skulle säga om den andra var starkare, lika stark eller svagare än den första. Blev många små justeringar, och tillslut hade vi ett lite annorlunda program. Men det var inte slut där, utan B fortsatte med att höja de svaga tonerna tills jag hörde den svagaste tonen, så att programmet blev lite komprimerat, och därmed starkare.

Till slut hade vi fått fram två nya program, ett där med de starka tonerna justerade, och ett där både de starka och de svaga tonerna är höjda. Ni kan se de nya programmen i bilden nedan, det är P2 & P3 som är nya.

Måste erkänna att det låter annorlunda men på ett bättre sätt, och även min röst låter bättre. Är tydligen känsligare i basen just nu, fick sänka några baselektroder en del.

Ytterligare en skillnad mot tidigare, är att alla 12 elektroderna är inkopplade i alla program. Tidigare har jag haft elektrod 5 urkopplad i 2 av programmen, men nu märker jag ingen skillnad alls längre, så alla är igång nu.

(klicka för större bilder)

Bookmark the permalink.

One Response to Nya justeringar idag

  1. Harry Eriksson says:

    Caroline! Kul att Du verkar få det att fungera bättre! Jag har en lite annorlunda upplevelse med mina justeringar på mitt Cochlear implantat (Freedom). Jag funderade på att sänka diskantelekroderna för att jag är fruktansvärt känslig för störljud från omgivningen. Men det resulterade små kurvförändringar samt att jag har Program 1 med mikrofonförstärkning 0 och övriga tre program med mikrofonförstärkning 12 (det normala). För mej innebär det att P1 är ett ”komfortprogram” då omgivningsljudet är på en behaglig nivå. Jag kan fortfarande starta en diskussion men talar man längre byter jag till program med högre mikrofonförsärkning. Detta är en kompromiss som fungerar hyfsat. Hade jag haft senaste processorn med fjärrkontroll skulle jag kunna utnyttja detta ännu bättre. Ci-teamet har inte beviljat detta ännu, men jag har inte gett upp. Jag tycker att metoden som används med Min och Max nivå verkar ”trubbig” och det är svårt att komma fram till ”optimal kurva”. MVH Harry