17 dagar med Sonnet 2

Efter drygt 2 veckor med Sonnet 2 så måste jag säga att ljudvärlden har förändrats betydligt till det bättre. Jag hör mer och mer, och flera ljud börjar landa i ljudminnet och kan därmed filtreras bort på ett annat sätt än tidigare.

Fortfarande dyker nya ljud upp, ljud som jag antingen inte hört eller klarat av med Opus 2. Jag måste säga att det gör mycket att kunna ha på cippen hela dagen utan att behöva vara beredd på obehagliga ljud hela tiden.

Problemet med Opus 2 var att alla ljud blev så skarpa och kringljuden överröstade talljuden hela tiden, och oavsett hur mycket justeringar vi gjorde så blev det aldrig bättre. 

Tydligen var det inte programmens inställningar som var fel, utan Opus 2 synkade inte riktigt med implantatet på något vis (bytte processor som test 2 gånger, och det blev samma sak), men Sonnet 2 fungerar klockrent med implantatet och programmen.
Dock märker jag att jag kommer behöva göra justeringar framöver då vissa inställningar kan behöva ändras lite, men det är inget som stör mig i dagsläget.

När det gäller användningen så är det en markant skillnad mot förut. Opus 2 använde jag max 4 h/dag, oftast mindre. Hade den bara igång när det var nödvändigt, annars var den helt avstängd.
Man kan ju kolla statistiken i appen Audio Key, och just nu ligger den dagliga användningen på drygt 10 h/dag, vilket känns väldigt bra.

Apropå Audio Key, så använder jag den dagligen, då jag har mobilen nära till hands till vardags både inne och ute. Det är lätt att koppla upp sig till processorn och justera volym, känslighet, program etc. Fine Tuner Echo används mest i situationer då jag inte vill fippla med mobilen, t.ex i affärer och liknande situationer.

Dock gillar jag Fine Tuner Echo också, den är nätt och användarvänlig för mig. Vet att några med synfel tycker den har för svårläst och liten display samt att knapparna är svåra att urskilja, så det är en smaksak vad man tycker.

Har tre program i cippen, 1:an är bilprogrammet, 2:an och 3:an är rätt likadana vardagsprogram som bara skiljer sig åt i små ljuddetaljer. Började att använda program 3 som vardagsprogram, vilket kändes helt ok. Bytte till program 2 (detta var standardprogrammet jag använde i Opus 2) för några dagar sedan och känner att detta är lite bättre ljudmässigt sätt. Tror 3:an är en aning skarpare i ljuden.

Jag använder i dagsläget inga hjälpmedel förutom T-hook när jag vill lyssna på musik på mobil, surfplatta eller laptop. Fungerar mycket bra och ger riktigt rent ljud.

Kommer troligen köpa mer hjälpmedel framöver, men än så länge finns inte behovet. Är idag arbetslös, så när jag får jobb kommer jag be AF/SIUS om hjälp med sådant.

När det gäller hemsidan så blir det lite ändringar och uppdateringar av en del sidor under sommaren, måste ju byta från Opus 2 till Sonnet 2 i menyn med mera.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.