Ett år med Sonnet 2

Ja, idag är det ett år sedan jag uppgraderades från Opus 2 till Sonnet 2, och det har varit ett år med underbara ljudupplevelser.

En liten jämförelse:

Opus 2 – fick den januari 2007, hade den i 13 år!

 • Ok ljud första 2 åren, dock lite skarpa
 • Från 2010 strulade ljuden mer och mer
 • Otäcka stickningar i örat
 • Ljud som rinnande vatten, pappersprassel, klirr och skrammel, plastpåsar, regnvåta däck på blöta vägar gjorde ont i örat
 • Fick ha cippen på lägsta volym och känslighet hela tiden
 • I princip 10% användning från 2015 och framåt, hade den på bara vid nödvändig kommunikation.
 • Även hemma hade jag den avstängd så mycket det gick
 • Enda ljud som var behagliga var naturens ljud: porlande bäckar, fågelkvitter, vindens susande och liknande ljud
 • Använde bara engångsbatterier, då de ändå räckte flera veckor för mig på grund av att jag använde cippen så lite

Sonnet 2 – fick den 11 maj 2020, vilket lyft!

 • Behagliga ljud från första början
 • Har inte behövt göra några justeringar i programmen under året
 • Inga skarpa stickningar i örat!
 • Alla ovan nämnda obehagliga ljud fungerade nästan direkt med Sonnet 2
 • Regnvåta däck på blöta vägar var dock lite jobbigt ett bra tag, men idag har jag inga obehag alls av dessa ljud!
 • Hör mycket mer nyanser i alla djurläten, katterna har många fler läten än jag trodde, fåglarna har hur många läten och melodier som helst!
 • Hör skillnad på olika motorer: traktor, mc, gräsklippare etc.
 • Hör mycket mer på avstånd, eftersom jag höjt känsligheten mycket mer
 • Har ett speciellt bilprogram och numera lyssnar jag på musik i bilen, och på sistone har jag börjat uppfatta ord när de pratar mellan låtarna
 • Använder bara laddningsbara batterier, vilket fungerar bra för mig

Nu i vintras fick jag problem på flera sätt.
Först började batteriadaptern för laddningsbart batteri krångla, då jag fick lirka flera gånger med den för att processorn skulle gå igång, och ibland gick det inte alls. Förstod att det var den när jag testade adaptern för engångsbatterier, då funkade det direkt. Skrev till SU och fick en ny på en gång.
Sedan började processorn få konstiga ljudnivåer som inte dämpades, eko i ljuden och ljudförvrängning, ljuden lät helkonstiga. Så jag mailade SU och fick en låneprocessor som funkade klockrent. När jag sedan fick tillbaka processorn så visade det sig vara helt ny, troligast var det en fuktskada.

I samband med att jag fick låneprocessorn så bad jag om ett audiogram, och det ser nästan likadant ut som tidigare, dock ett snäpp högre upp.

Tog ett kort på audiogrammet, de svarta prickarna är från senaste testet 2018.

När det gäller tekniska hjälpmedel så använde jag i princip ingenting till Opus 2, bara en halsslinga vid behov. Fjärrkontroll fanns ju också förstås.

Till Sonnet 2 har jag ett flertal prylar och några appar, men jag nämner bara de två jag använder mest denna gång. Kommer berätta om fler tillbehör längre fram.

Fine Tuner Echo – fjärrkontroll.
Första exemplaret jag fick var ett tydligt måndagsexemplar, då den lade av helt efter 1½ månad trots otaliga batteribyten. Fick en ny juli 2020, som jag haft sedan dess, har bara bytt batterier 3 gånger hittills.
Tyvärr har den lite dålig räckvidd så man måste hålla den rätt nära örat när man vill byta program, ändra volymen etc. Men för mig är det inget större besvär, jag har vant mig vid den nu. Brukar kolla inställningen innan jag ändrar och sen igen efteråt, svårare är det inte. 
Vet att flera tycker displayen är svårläst, men jag har inga svårigheter att se volymläget, program mm.

AudioKey2 – app i mobilen
Denna app trivs jag mycket bra med och använder den ofta, man har ju mobilen med sig överallt. Jag har ju mobilen med mig ständigt, så det är lätt att göra justeringar, dessutom kan man kolla sin användningsstatistik och även leta efter processorn!
Det var en uppgradering till AudioKey 2 nyligen, och i början krånglade det efter uppgraderingen, men nu är det helt ok igen.

Ja, det var en liten uppdatering från mig.
Kommer troligen göra ändringar på hemsidan framöver, dvs byta gamla länkar, lägga in nya bilder och stuva om lite i största allmänhet.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.