Västplantornas årsmöte

Rapport från Västplantornas årsmöte/kurshelg 18-19/3-06 på Nordiska folkhögskolan i Kungälv

Det blev en trevlig helg med Västplantorna.
Majoriteten av medlemmarna är äldre, d.v.s. pensionärer, men denna gång var det även några nya, yngre medlemmar med. Två kvinnor i 45-årsåldern, varav den ena har ci sedan 2 år, samt en man som blev medlem alldeles innan årsmötet. Han har happ, men väntar på utredning för ci, så det blev en del frågor från honom. I övrigt var det några mellan 50-65 år, resten var över 65.
Vore kul om vi kunde få fler yngre medlemmar i Västplantorna, men hur får man kontakt med dem?

Vi började med årsmöte på lördag fm, och där blev Leif Landén vald till ordförande ytterligare ett år, och övriga medlemmar i styrelsen fortsätter även de. Annars avhandlades det gamla vanliga, inget nytt där alltså.

Efter en god lunch åkte vi til Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, såg på konst samt fikade. Väl tillbaka igen var det vila på rummet några timmar, innan det var dags för middagen, som var god, med vin till. Därefter kaffe och underhållning i form av två tjejer som dansade och tecknade samtidigt, väldigt duktiga var de! Och jösses vad bra jag hörde musiken!

På söndag fm pratade Dr Anders Ringdahl om ci. De får operera 45 personer i år, 21 ska ske innan semestrarna. Dessutom fick vi veta att han går i pension i september.
FB-testet känner nog de flesta till (Nu hör ni BIL, Nu hör ni SÅNG osv), och det är just det testet som är utslagsgivande för om man får CI eller inte. Man ska höra max 30% på det sämsta örat och 40-45% på det bästa örat. Förra gången jag gjorde det testet för ci, 1999, så hörde jag för bra på just det testet för att kunna få ci, men inför operationen 2004 hörde jag 0% på det!

Sedan pratade en person från Tolkcentralen i Västra Götaland, och där blev det diskussioner om prioriteringar, s´dvs vilka som får tolk i första hand, ekonomin som gör att de inte kan ge alla tolk mm. De får 50-100 ansökningar om tolk/dag, och februari är tufft för dem, då har alla lokalföreningar i HRF sina årsmöten….! Man kan numera ansöka om tolk direkt på deras hemsida! Detta gäller då de som bor i VG län.

Hur det är för oss hallänningar vet jag inte, eftersom jag nästan aldrig använder tolk överhuvudtaget. Men man kan beställa tolk där via Textis, fax, SMS och e-post, så det finns alternativ där oxo.

Efter lunchen var det föredrag om kulturella olikheter i samhäller och hur olika kulturer ska kunna mötas. Kulturella fördomar, olikheter, klädnad, religioner mm. Intressant, men jag orkade inte lyssna så mycket, var trött efter en intensiv helg.

Kursen avslutades med diverse avtackningar, utvärdering mm, sedan var det hemfärd och det var skönt att komma hem igen!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.