Sonnet 2 – dag 2

Dag två (12/5) med Sonnet 2, och jag upptäcker hela tiden nya ljud!

Hör ljuden i hushållet på ett helt annat sätt nu, och jag uppfattar ljuden även på avstånd. Men jag märker även att många nya ljud dämpas efter ett tag, så hjärnan vänjer sig snabbt tydligen.

Några exempel på nya eller ändrade ljud:

Vi har en äldre hund som sover en hel del, och när jag satt i fåtöljen och han låg i sin korg bredvid, så hörde jag ett snusande ljud som jag aldrig hört förr. Tittade på sambon men han var tyst, tittade på hunden och såg att snusandet hördes i takt med hans andetag! Senare hörde jag till och med att han snarkade!

Vi har även två katter som ”pratar” en hel del ibland, och dem har jag hört hela tiden, men nu hör jag nyanserna i deras ”prat” mycket bättre. Den ena katten kurrmjauar på ett speciellt sätt tydligen, vilket jag hörde idag. 
Sedan hörde jag ett rasslande ljud, och det visade sig att Viola (ena katten) lekte med en skrammelboll som låter en hel del.

Sitter jag i vardagsrummet så hör jag tydligt när kaffebryggare piper i köket (det är c:a 8 m till köket), jag hör när sambon är och röjer i huset, och när han är på väg upp för källartrappan (det är en stängd dörr ner till källaren). Alla normala vardagsljud hörs alltså mycket bättre och behagligare, mer naturliga på något sätt.

Var ute och gick med hunden under eftermiddagen, och då går jag ofta över en trafikerad väg för att komma till skogsstigen. Hade på cippen hela tiden, och inte ens bilarna var jobbiga att höra! Hörde hur vindens susande ökade i träden och plötsligt kom en regnskur, förut har jag inte hört vinden så skiftande utan mest vindbrus.

Fåglarna hörs också bättre och mer nyanserat, jag hör sångmelodin tydligare nu.

Men det bästa är att talljuden hörs på ett helt annat sätt, jag hör orden mycket bättre, och uppfattar mer vad folk säger. Dock är tonläget i rösterna inte riktigt rätt i mitt öra, de är lite ljusa på något sätt. Men orden hörs bra. 
Ett exempel: sambon pratade i telefon i köket och jag hörde tydligt att han sade, ”nej, du får vänta lite”! Tappade nästan hakan att jag hörde det!

Ljudvärlden är helt annorlunda nu och det är inga problem att använda cippen hela dagen. Dock medför detta att jag fått ökad tinnitus efteråt, men det beror ju på att hörseln och hjärnan inte är van vid att ta upp ljud hela tiden istället för en timme då och då. Men jag tror tinnitusen kommer lugna sig i takt med att ljudbilden förbättras och hjärnan vänjer sig.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.