Sämre hörsel än förut

Skrev ett mail till Med-El för ett tag sedan och berättade om hur jag hör numera. Så här skrev jag:

/Tyvärr har jag inte lika stor behållning av mitt CI som jag önskat, då talljuden fortfarande är jobbiga och svåra att höra. Har inte hittat någon balans i ljudnivån på cippen, och då jag inte vill göra för många justeringar i onödan, så får jag använda den inställning jag har nu.

Kan nämna att musik, fåglar o sådant hörs bra, men alla småljud (pappersprassel, stolar som skrapar mm) som finns när man pratar i grupp tar tyvärr över ljuden, så talet försvinner nästan helt tyvärr. Vet inte vad man kan göra för att förbättra detta.

Dessutom, även om jag har ljudkänsligheten (örat på fjärrkontrollen) på lägsta, så hör jag ändå ljud en bra bit bort även om jag inte vill det.Lite jobbigt är det om vi sitter i fikarummet och någon gör något en bit bort, så hör jag det nästan bättre än talet vid fikabordet.
Det är som om hjärnan vill fokusera på småljuden istället för talet.

Ett problem till är att talet efter ett tag blir så svagt att jag inte hör det trots att jag har cippen på högsta volym. stänger jag då av den och sätter på den igen efter en stund så är högsta volymen för stark, så jag får sänka den illa kvickt.

Allt detta sammantaget gör tyvärr att jag använder cippen väldigt lite numera, sätter bara på den när det behövs, dvs i samtal med andra personer och liknande situationer.

För tillfället önskar jag mig tillbaka till tiden med hörapparat, vilket ju inte går, så jag får leva med den dåliga taluppfattningen verkar det som./

Ja, så känns situationen idag, och som en dålig bonus har tinnitusen ökat igen, så jag har ständigt toner i örat nästan dygnet runt. Skitjobbigt är det ibland, men finns inte mycket att göra åt det tyvärr.

Bookmark the permalink.

One Response to Sämre hörsel än förut

  1. Therese says:

    Trist att det skall behöva vara så. Det är ju så att man inte vill ha de ”onödiga” ljuden förstärkt så att det överröstar tal. Man funderar på vad det kan bero på. Själv upplever jag att det funkar mkt bra med tal och kan till och med lyssna på radio och höra det mesta.. Fast visst faller det bort en del när man inte är riktigt uppmärksam men jämfört med förr så är det flera gånger så mkt bättre för då hörde jag inte radion alls.
    Hoppas det löser sig med cippen och tal.