7 dagar med Sonnet 2

Nu har jag haft min nya Sonnet 2 i en vecka, och jag måste säga att vardagen har förändrats rejält för mig, främst genom alla nya och förändrade vardagsljud.

Lite bakgrund för den som är ny här: 
Född gravt hörselskadad på båda öronen, döv på höger öra från 8 års ålder.
Haft hörapparat på vänster öra i alla år och hörde rätt bra med den tills jag var runt 31 år, sedan tappade jag lite i samband med virusinfektion på balansnerven och i innerörat. Fick tillbaka nästan all hörsel igen, men istället fick jag en ständig tinnitus som ställde till det för min hörsel till och från.
2004 fick jag en öronbedövande tinnitus som slog ut all hörsel jag hade kvar, det var full orkester och operasångare dygnet runt vilket medförde sömnsvårigheter.
Tog kontakt med öronläkaren, som konstaterade att jag var i princip döv och skickade remiss till SU. Fick godkänt för CI och opererades nov 2004.
Blev uppkopplad 12/1 2005 och fick då Tempo+ processor.
Hade besvärligt med ljuden från början, främst kringljuden som överröstade talljuden, så jag använde inte cippen så mycket som jag borde ha gjort.
Januari 2007 blev jag uppgraderad till Opus 2,som jag alltså haft fram till nu.
Hörde bra de två första åren, men efterhand blev kringljuden jobbiga igen och jag började få stickningar i örat som kändes rejält. Gjorde flera justeringar genom åren, men det slutade alltid med att problemen kom tillbaka efter ett tag, så till slut orkade jag inte mer utan fick acceptera att ljudvärlden inte blev bättre än såhär.
I slutändan blev det så att jag använde Opus 2 minimalt, bara när det verkligen behövdes på jobbet och i samtal hemma. Övrig tid var den helt avstängd. 

Idag är läget helt annorlunda!

Jag har cippen igång så gott som hela dagarna, tar bara mindre pauser när jag blir riktigt ljudtrött, både hjärna och hörselnerv behöver vänja sig känner jag.

Jag uppfattar fler skillnader och nyanser i ljuden, till exempel hör jag mer skillnader i katternas olika läten i vardagen, jag hör skillnad på olika bilmotorer och jag hör tydligt att det finns väldigt många olika fåglar i skogen!

Idag är kringljuden och talljuden i mycket bättre balans med varandra, och jag kan tydligt höra vad sambon säger även om det är lite musik i bakgrunden.

Sedan fungerar bilprogrammet klockrent i bilen. Häromdagen åkte sambon och jag  för att handla, och på vägen ringde han upp sin mor via trådlöst bluetooth. Jag hörde allt han sade trots att jag inte försökte läsa på läpparna så mycket, men mest fascinerande var att jag hörde flera ord som hans mamma sade, trots att det var brus i högtalarna i bilen!

Jo, sambon har skägg och mustasch, som ibland blir lite lång (brukar reta honom om den), och förut hade jag svårt att förstå vad han sade när mustaschen var lång, eftersom jag var beroende av läppavläsningen. Nu hör jag klart och tydligt vad han säger trots den långa mustaschen, så ljudförbättringen är enorm!

Fortfarande finns det dock ljud jag inte är överens med, som musik (sambon har alltid musik på när han lagar mat), ljuden från tv:n (ser sällan på tv) när sambon ser på tv och riktigt prassliga och skramliga ljud. Men jag tror det kommer bli bättre med tiden.

Sonnet 2 har varit ett rejält lyft för mig hittills!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.